Τετάρτη 1 Δεκεμβρίου 2010

Μετατρέποντας φακούς Xenon σε Led

Η μετατροπή από Xenon σε Led ενός φακού δεν είναι εύκολη υπόθεση.

Και αυτό γιατί η αρχιτεκτονική τους είναι διαφορετική… Συνεπώς το πρώτο που πρέπει να κάνουμε είναι να επέμβουμε εκεί. Αν ο φακός μας δίνει τα περιθώρια είμαστε τυχεροί…
Διαφορετικά δεν προχωράμε γιατί ο κόπος και το κόστος δεν θα είναι λογικό. (Εκτός κι αν θέλουμε να το κάνουμε για την δόξα και μόνο). Με λίγο ψάξιμο της αγοράς, και με τα μισά λεφτά, μπορούμε να βρούμε μια έτοιμη και ανώτερη επιλογή.

Αυτό που περιορίζει την επέμβαση μας είναι το ότι οι φακοί με λάμπες πυρακτώσεως αποβάλουν την θερμότητα κυρίως προς τα μπροστά και στο πλάι της λαμπάς.

(Εξάλλου αυτοί οι λαμπτήρες έχουν απώλειες της τάξης του 90-95%. Αν θελήσουμε να αναβαθμίσουμε τον λαμπτήρα απλά θα πρέπει να εξετάσουμε και το αν το κάτοπτρο/ανακλαστήρας καθώς και το τζαμακι του φακού είναι πλαστικά. Πέρα από τα 10W ισχύος, υφίσταται κίνδυνος λιωσίματος των πλαστικών μερών αυτών, λόγω ακριβώς της εκπεμπόμενης θερμότητας)

Οι εφαρμογές LED όμως έχουν άλλες ιδιαιτερότητες. Έχουμεe απώλειες ισχύος που μεταφρ’αζονται σε θερμότητα και από τα ηλεκτρονικά και από το ίδιο το LED. (Περίπου 25% από τα ηλεκτρονικά και 25-30% από το LED). Μόνο που αυτή τη φορά η εκπομπή της θεμότητας είναι προς τα πλαγιά και πίσω… Άρα θα πρέπει αν εξασφαλίσουμε τη μεταγωγή αυτής της θερμότητας προς τα έξω και μάλιστα από μέταλλο σε μέταλλο (Οπότε αν ο φακός σας είναι πλαστικός το παιχνίδι είναι χαμένο πάνω από τα 3W καταναλωμένης ισχύος από το LED)



Στη φώτο ένας στρατιωτικός φακός τύπου «Γ» με κιτ μετατροπής σε LED

Η πιο δημοφιλής και πρακτικά μοναδική μετατροπή από Xenon σε LED, γίνεται στους φακούς MagLite... Αυτοί έχουν ένα καθαρό κυλινδρικό εσωτερικό με αρκετό χώρο για την εγκατάσταση μιας ψήκτρας που εφαρμόζει σφικτά στο τοίχωμα.



Σε αυτή την ψήκτρα φτιάχνουμε μια υποδοχή στο πίσω μέρος της για τα ηλεκτρονικά του LED και μια ακόμα υποδοχή στο μπροστινό μέρος για το ίδιο το LED. Έτσι εξασφαλίζουμε μεταφορά θερμότητας από τα μέρη αυτά στην ψήκτρα, και από αυτή στο σώμα του φακού.

Δυστυχώς είναι ο μονός τρόπος και αρκετά περιοριστικός για τους άλλους τύπους φακούς που κατά κανόνα έχουν «μπερδεμένο» εσωτερικό.

Τώρα αν αποφασίσουμε να ξοδέψουμε κόπο και χρόνο στον τόρνο για να κάνουμε μια custom κατασκευή –και μάλιστα χωρίς εγγυημένη επιτυχία- μπράβο μας, οι μάγκες στα δύσκολα φαίνονται…Αλλά μην ξεχνάτε, ότι και τα γούστα πληρώνονται!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου