Τρίτη 12 Οκτωβρίου 2010

Δοκιμή του SunwayLED M10R XRE R2

Σημείωση Συντάκτη; Η ανάρτηση αυτή αποτελεί την πρώτη δοκιμή (για το Blog αυτό) ενός πολύ ενδιαφέροντα φακού. Του SunwayLED M10R XRE R2. Η περιγραφή είναι μεγάλη και ανλυτική, το ξέρουμε, αλλά θεωρήσαμε σωστό να συμπεριλάβουμε σε αυτή περιγραφή βασικών και συχνά εμφανιζόμενων χαρακτηριστικών των σύγχρονων φακών προς ωφέλεια των νέων χρηστών.
Ταυτόχρονα θα δοκιμάσουμε και ένα νέο τρόπο γραφής με ξεχωριστές παραγράφους τεχνικών θεμάτων για τους περισσότερο ενημερωμένους αναγνώστες. Θα εκτιμούσαμε τις εντυπώσεις σας!


Η SunwayLED/SunwayMan

Η εταιρία αυτή αν και νέο-εισερχομένη στο χώρο φτιάχτηκε από ανθρώπους που ξέρουν καλά το αντικείμενο έχοντας θητεία σε άλλες – ανταγωνιστικές της πια – εταιρίες κατασκευής. Αυτό γίνεται γρήγορα αντιληπτό και από την ποικιλία των μοντέλων που καλύπτουν επιτυχημένα ένα μεγάλο φάσμα αναγκών, αλλά και – για τους γνώστες – από την ωριμότητα των σχεδίων, που αναγνωρίζεται από τις επιλογές και τις λύσεις που υιοθετεί η εταιρία.

Βασικό χαρακτηριστικό της σειράς η ύπαρξη 2 διακοπτών. Ενός που εξυπηρετεί μόνο το αναβόσβημα του φακού στο πίσω άκρο, και ενός μαγνητικού επιλογέα λειτουργιών/φωτεινότητας. Ο επιλογέας αυτός είναι ένα δακτυλίδι με αντιολισθητική χάραξη στο μέσον της κεφαλής και με την περιστροφή του ενεργοποιεί διαφορετικές λειτουργίες.

Κατά πάσα πιθανότητα ο επιλογέας ενεργοποιεί ένα Reed Switch, ενώ ο πίσω διακόπτης είναι ένας τυπικός Forward Clickie, όπου ενεργοποιείται με απλή πίεση στιγμιαία και κλειδώνει με μεγαλύτερη, προσφέροντας έτσι δυνατότητα σηματοδοσίας και επιχειρησιακή χρήση.

SunwayLED M10R XRE R2



Στην προκειμένη περίπτωση ο φακός έχει τέσσερις θέσεις. Πολύ χαμηλό, Μέτριο, Υψηλό και Strobe. Δεν ήταν δυνατόν να μετρήσουμε την ένταση της καθώς είναι πραγματικά χαμηλή, 4 Lumens κατά τον κατασκευαστή. Τάσο χαμηλή ώστε να μπορείς να διαβάζεις το πρόγραμμα του κινηματογράφου χωρίς να ενοχλείς το διπλανό σου. Ότι ακριβώς ζητάν συνήθως οι ενημερωμένοι χρήστες.

Η μεσαία σκάλα είναι περίπου στα 80 Lumens (αν και αρχικά αυτά επρόκειτο αν είναι τα πολύ πιο βολικά 20) και η υψηλή στα 150. Αν και η εταιρία επικαλείται 190, αυτά προφανώς είναι μετρημένο στο LED.

Αν κανείς υπολογίσει τις σύνηθες απώλειες από το κάτοπτρο και το τζαμάκι του φακού ένα τέτοιο τελικό νούμερο είναι αναμενόμενο.

Μπορεί τα 150 πραγματικά Lumens να μην είναι και στην κορυφή του ανταγωνισμού αλλά είναι το αντίτιμο για μια μεγάλη ωφέλεια. Ανεξάρτητες μετρήσεις έχουν δείξει ότι το φως είναι απόλυτα σταθερό σε όλη τη διάρκεια ζωής της μπαταρίας. Κάτι που συναντάται μάλλον σπάνια σε φακούς, ειδικά σε αυτή την κατηγορία τιμής.

Πράγματι, αν δει κανείς τα Runtime Graphs του selfbuilt, η απόλυτα οριζόντια γραμμή μέχρι την ολική εξάντληση της μπαταρίας είναι χαρακτηριστική. Αυτό σημαίνει ότι τα ηλεκτρονικά αυξάνουν την απαιτήσεις τους σε ρεύμα όσο η δύναμη και η τάση της μπαταρίας πέφτουν…

Μορφή και Κατασκευή



Ο M10R είναι αυστηρός και σχετικά λιτός στις γραμμές του. Παραμένει πιστά στο πρότυπο του κυλίνδρου με τις απαραίτητες αυλακώσεις βέβαια, και πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος να περιγράψουμε την μορφή του είναι να πούμε ότι μοιάζει σαν να έχει βγει από κάποια Βαυαρική αυτοκινητοβιομηχανία.

Τίποτα πάνω του δεν αποτελεί προσπάθεια σχεδιαστικού εντυπωσιασμού και ακόμα και αυτές οι αυλακώσεις είναι λειτουργικά απαραίτητες….
Στην κεφαλή λειτουργούν σαν μια μικρή ψήκτρα, αφού από κάτω τους βρίσκονται το LED Και τα ηλεκτρονικά. Στο σώμα του φακού οι δύο πολύ φαρδιές εξυπηρετούν στην εγκατάσταση του κλιπ τσέπης σε δύο δυνατές κατευθύνσεις, και οι στενότερες στο αντιολισθητικό κράτημα του φακού. Και θα πρέπει αν προσθέσουμε ότι αν και φαίνεται να έχουν απότομες κοφτερές γωνίες στην πραγματικότητα είναι όμορφα λοξοτομημένες!
Οι τέσσερις ευμεγέθεις οπές πίσω και άλλες δύο πάνω στο κλιπ έχουν σκοπό την προσαρμογή ενός μικρού αορτήρα.



Κατασκευαστικά ο φακός χωρίζεται σε δύο τμήματα, στην αρχή ακριβώς τη ζώνη στη τη βάση της κεφαλής. Η μπαταρία τοποθετείται από εκεί, ενώ λίγο πιο πάνω βρίσκεται ο δακτύλιος επιλογής των λειτουργιών
Στο πίσω μέρος βρίσκεται ο διακόπτης ενεργοποίησης με το ελαστικό του κάλυμμα που φέρει και το λογότυπο της εταιρίας. Είναι χωνευτός με το σώμα το οποίο μετασχηματίζεται σε έναν προστατευτικό δακτύλιο, που αποτρέπει την τυχαία ενεργοποίηση και επιτρέπει το φακό να στέκεται σταθερά στη βάση του και να λειτουργεί σαν κερί φωτίζοντας το δωμάτιο με το ανακλώμενο στο ταβάνι φως.



Μοναδικό μελανό σημείο στην κατασκευή το λίγα πάσα που κρατούν τα δύο βασικά μέρη ενωμένα. Δεν χρειάζεται παρά μόνο μιάμιση στροφή για να συνδεθούν. Στην πράξη αυτό δεν το βρίσκουμε ιδιαίτερα ανησυχητικό καθώς έχουμε την εμπειρία άλλων φακών τσέπης με το σύστημα.
Επίσης θα πρέπει να προσθέσουμε ότι τα πάσα ακολουθούν τη νέα τάση επιλογής τετράγωνης διατομής για αυτά, και όχι της συνηθισμένης τριγωνικής. Έτσι αποφεύγεται ο κίνδυνος ο χρήστης να “πιτσικάρει” τα πάσα κατά την συναρμολόγηση.
Η πρόσβαση στο εσωτερικό του διακόπτη και η αντικατάσταση του ελαστικού μπουτόν γίνεται από ένα βιδωτό δακτυλίδι που βρίσκεται κρυμμένος μέσα στον προστατευτικό δακτύλιο και έχει δυο πολύ μικρές οπές για τα άκρα μιας πολύ λεπτής λαβίδας.

Οι Προδιαγραφές Εν Συντομία

LED: Cree XR-E R2 / XP-G R5
3 Ρυθμίσεις Φωτεινότητας και μια Λειτουργία Strobe
Μαγνητικός Δακτύλιος Ελέγχου Λειτουργιών
Μπαταρία: Μια CR123
Τάση Λειτουργίας: 0.9~3.2V
Διαστάσεις: Μήκος 8,28cm, Διάμετρος 2,32cm
Βάρος: 48 γραμμάρια (χωρίς μπαταρία)
Σκληρή Ανοδίωση (τύπου ΙΙΙ)
Αδιάβροχος σε συμφωνία με το πρότυπο IPX-8
Σκληρυσμένο Γυαλί, Ανθεκτικό στα γρατσουνίσματα και το θραύση
Διακόπτης Forward Clickie

Σε Λειτουργία

Ο φακός έχει το σωστό μέγεθος για την κατηγορία του.
Το κλιπ είναι λίγο μεγαλούτσικο αλλά βολικό. Προσαρμόζεται σε δυο κατευθύνσεις και όταν τοποθετείται έτσι ώστε να κρατά τον φακό με την κεφαλή προς τα κάτω, κρατά τον φακό χαμηλά στη τσέπη, έτσι ώστε να φαίνεται μόνο ο διακόπτης.

Ο μαγνητικός δακτύλιος δουλεύει αλλά λόγω του μεγέθους του φακού και του ότι δεν προεξέχει δεν μπορείς χειριστείς ταυτόχρονα αυτόν και τον διακόπτη με το ένα χέρι. Η αίσθηση είναι μέτρια, δηλαδή ενώ καταλαβαίνεις τα κλικ από σκάλα σε σκάλα, μην περιμένετε να τα ακούσει και ο διπλανός σας…

Το κάτοπτρο έχει επιφάνεια υφής πορτοκαλιού (Orange Peel) που σημαίνει ότι η εταιρία έδωσε βαρύτητα στην ποιότητα της δέσμης, παρά στην μεγαλύτερη ένταση της, κάτι που επιτυγχάνεται με τα λεία κάτοπτρα. Αναμενόμενη επιλογή γιατί πρόκειται για ένα φακό καθημερινής χρήσης (EDC – Every Day Carry)

Τα λεία κάτοπτρα διαμορφώνουν μια ισχυρή δέσμη με μικρότερη φωτεινότητα της δέσμης γύρω από το ισχυρό κέντρο (Hotspot). Ταυτόχρονα στις περισσότερες περιπτώσεις δημιουργούν ομόκεντρους κύκλους διαφορετικής φωτεινότητας. Με την σειρά τους τα Orange Peel κάτοπτρα κρύβουν αυτούς τους κύκλους καθώς δημιουργούν μικρές σκεδάσεις του φωτός. Αναπόφευκτο αντίτιμο βέβαια μια μικρή απώλεια και στην ένταση της κεντρικής δέσμης αλλά και στη ολική φωτεινότητα του φακού.

Παρόλα αυτά, η δέσμη του φακού εμφανίζει αμυδρούς ομόκεντρους κύκλους – κάτι που στον ιδεατό κόσμο των φακών θεωρείται ελάττωμα, αλλά στον πραγματικό δεν γίνεται εύκολα αντιληπτό. Το θετικό βέβαια είναι πως δεν εμφανίζεται και ο αντιαισθητικός και μη λειτουργικός σκοτεινός δακτύλιος του XR-E (Cree Ring)

Πρόκειται για ένα μειονέκτημα της υλοποίησης/κατασκευής του LED XR-E. Στην περίπτωση αυτή, γύρω από το κέντρο της δέσμης εμφανίζεται μια σκοτεινότερη ζώνη που οφείλεται πιθανόν στον δακτύλιο που βρίσκεται γύρω από τον συγκεντρωτικό φακό του ίδιου του LED.


M10R XR-E R2 ή XP-G R5?

Ο φακός μας χρησιμοποιεί το XR-E R2 LED της Cree, και μάλιστα βιαστήκαμε να τον αγοράσουμε πριν η εταιρία αναβαθμίσει το μοντέλο με το νεότερο XP-G R5. Ίσως μάλιστα την στιγμή αυτή που διαβάζετε αυτές τις γραμμές το παλιότερο μοντέλο να έχει εξαντληθεί.

Το ζήτημα είναι η πολύ διαφορετική δέσμη και ο χαρακτήρας που αποκτά ο φακός φορώντας καθένα από τα δύο αυτά LED. Το XR-E αν και βρίσκεται ακόμα σε κανονική παραγωγή, έχει αντικατασταθεί στη αγορά των φακών από το νεότερο XP-G, που υπερτερεί σε αποδοτικότητα και ένταση φωτός. Αλλά καθώς χρησιμοποιεί κατά πολύ μεγαλύτερο φωτοπαραγωγό υπόστρωμα μας δίνει ένα πολύ πιο πλατύ κέντρο δέσμης. Αν και σε κοντινές αποστάσεις αυτό φαίνεται εντυπωσιακό στις μεγαλύτερες, πέρα των μερικών μέτρων, έχουμε μια δυσανάλογη πτώση της έντασης του φωτός μειώνοντας την εμβέλεια του φακού.

Το φαινόμενο αποδίδεται στο πόσο φως αναλογεί στην επιφάνεια που το παράγει, και στο XP-G αυτό είναι κατά πολύ μικρότερο. Θα μπορούσαμε να αναφερθούμε στα διάγραμμα κατανομής φωτός/πλάτους δέσμης, αλλά ένας πρακτικός τρόπος για να σας δώσουμε να καταλάβετε το φαινόμενο είναι το λάστιχο ποτίσματος. Αν δεν σας επιτρέψουμε να αυξήσετε την παροχή νερού από τη βρύση, ο μόνος τρόπος για να στείλετε το νερό μακριά είναι να περιορίσετε το στόμιο.

Στην πράξη είναι πιο περίπλοκο, γιατί δεν είναι μόνο η αναλογία φωτός/εμβαδού υποστρώματος που παίζει ρόλο, αλλά και η επίδραση του μικρού φακού σιλικόνης του ίδιο του LED, καθώς και η γεωμετρία του κατόπτρου. (Στην πράξη έχει αποδειχθεί ότι το XP-G χρειάζεται και πιο βαθύ κάτοπτρο –εκτός από πλατύ- για να δώσει στενή δέσμη)

Αξεσουάρ

Η Sunway ακολουθεί και αυτή το σύγχρονο πρότυπο να συμπεριλαμβάνονται στην συσκευασία πώλησης του φακού και μερικά αξεσουάρ…Στη συγκεκριμένη περίπτωση ο αγοραστής θα βρει ένα κλιπ τσέπης, 2 ανταλλακτικούς στεγανοποιητικούς δακτυλίους, ένα λαστιχένιο κάλυμμα του μπουτόν, και μια lanyard καλής ποιότητας με πλαστικά τελειώματα και ρυθμιστή και ένα μεταλλικό κλιπάκι (lobster claw). Αν και βασικά πια, αυτά είναι και ότι θα χρειαστεί να αντικαταστήσει ο χρήστης στη διάρκεια ζωής ενός τέτοιου φακού που θα ξεπεράσει κατά πολύ τις εξελίξεις στην αγορά των φακών και μάλλον θα αντικατασταθεί από νεότερα πολύ πιο βελτιωμένα μοντέλα.

Γενικά

Ο φακός αποτελεί μια καλή αγορά, ειδικά σε σχέση με την τιμή του. Έχει τα βασικότερα χαρακτηριστικά που διακρίνουν έαν σύγχρονο φακό της κατηγορίας του σε ισορροπία, και κυρίως είναι φιλικός στην χρήση από νέο-εισερχόμενους στο hobby.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου