Είναι προφανες ότι εννουμε φακους ειδικα για χρηση από στρατιωτικους και αστυνομικους, και για εφαρμογες όπως η ερευνα και η μαχη. Αυτό βεβαια δεν σημαινει ότι η χρηση τους μπορει περιοριστει μονο εκει, ουτε και ότι οποιοσδηποτε φακος εχει την σημανση “Tactical” είναι πραγματικα ενας τετοιος φακος.
(Η αγορα είναι γεματη από ψευτο-tactical φακους με τους εμπορους να επικαλουνται το χαρακτηριστικο αυτό μονο και μονο για να αποκτησουν τα μοντελα τους βαρυτητα στην αγορα και να φουσκωσουν την τιμη)
Το ασφαλες ειναι να προσεγγισουμε τα επιμερους ειδοποια χαρακτηριστικα, ωστε να κανουμε μια ασφαλή επιλογη.
1. Αντοχη Στην Σκληρη Χρηση.
Αυταποδεικτο χαρακτηριστικο και επιθυμητο όταν ο χρηστης βαζει ο ιδιος το χερι στην τσεπη.
2. Αξιοπιστια.
Είναι προφανες οτι σε δυσκολες και επικινδυνες καταστασεις δεν υπαρχει περιθωριο αστοχιας. Αν και όλα τα μηχανηματα είναι μοιραιο να χαλασουν καποια στιγμη, τα σημερινα ποσοστα αξιοπιστιας στις αξιοπιστες μαρκες φακων είναι αξιοζηλευτα για κάθε ειδος συσκευης.
3. Καταλληλες Επιδοσεις
Οι επιθυμητες επιδοσεις ακολουθουν την χρηση. Και καλο θα ηταν να κανουμε την διακριση στις χρησεις Εξωτερικου και Εσωτερικου χωρου. Στην πρωτη περιπτωση απαιτειται συνηθως μια ισχυρη και στενη δεσμη που θα φτανει μακρια. Στην δευτερη αντιθετα ζητειται μια πιο πλατια δεσμη μετριας φωτεινοτητας. (Η εξειδικευση των παραπανω θα μας αποσχολησει σε επομενη αναρτηση)
4. Τροπος Λειτουργιας του Διακοπτη.
Αφησαμε για το τελος το ΚΥΡΙΟ χαρακτηριστικο των Επιχειρησιακων Φακων.
Η επιχειρησιακη χρηση απαιτει απλη και ενστικτωδη λειτουργια που βασιζεται σε κινησεις που ηδη κανει ο χρηστης στην καθημερινοτητα του. Πολλες φορες ο χρηστης χρειαζεται εναν στιγμιαιο φωτισμο του στοχου και ευκολη απενεργοποιηση του φακου αρα και ακταλληλο διακοπτη.
Στα διαφορα μοντελα φακων διακρινουμε τρια βασικα ειδη λειτουργιας των διακοπτων. Αυτά είναι:
Διακοπτης Πιεσης – Στιγμιαιας Λειτουργιας (Momentary)
Στον διακοπτη αυτό μια απλη πιεση αναβει τον φακο, και αν α χρησης αφησει το μπουτον ο φακος σβηνει. Με την πιεση ο διακοπτης δεν κλειδωνει στην θεση «ανοιχτο», αλλα απαιτειται περιστροφη του για τον σκοπο αυτό.
Χαρακτηριστικο δειγμα ειναι ο διακοπτης των φακων Surefire 6P.
Διακοπτης Πιεσης/Κλικ (Forward Clickie)
Στην περπτωση αυτή μια απλη πιεση αναβει τον φακο. Αν ο διακπτης αφεθει, ο φακος σβηνει. Αλλα αν πιεστει περισοσοτερο ο διακοτης κανει κλικ, και κρατα τον φακο αναμμενο. Αν ξαναπιεστει απελευθερωνεται, και ο φακος σβηνει.
Χαρακτηριστικο δειγμα ειναι ο διακοπτης των φακων Maglite C & D και Fenix Tk11.
Διακοπτης Αντοστροφης Πιεσης (Reverse Clickie)
Στους διακοπτες αυτους μια απλη πιεση δεν αρκει να αναψει τον φακο. Ετσι χανουμε την δυνατοτητα στιγμιαιας λειτουργιας. Ο φακος αναβει με το Κλικ του διακοπτη, και το ιδαιτερο χαρακτηριστικο του είναι ότι αν α χρηστης συνεχιζει να πιεζει ο φακος σβηνει. Αν απελευθερωσει την πιεση ο φακος ξαναναβει και με ένα νέο Κλικ του διακοπτη σβηνει μονιμα.
Οσο και αν ακουγεται παραξενο είναι πολύ καλη επιλογη γιατι κανει δυσκολο το τυχαιο αναμμα το φακου και βοηθα στον ελεγχο των ηλεκτρονικων του φακου όταν εχουμε διαμορφωσεις πολλαπλων λειτουργιων. (Αλλα η καλυψη του τελευταιου θεματος θα μας αποσχολησει σε επομενη αναρτηση)
Το Σιγουρο είναι ότι ο διακοπτης αυτος είναι Εντελως Ακαταλληλος για επιχειρησιακη χρηση.
Χαρακτηριστικο δειγμα ειναι ο διακοπτης των περισσοτερων οικονομικων κινεζικων φακων, που πολλες φερουν και την σημανση “Tactical”.
Αυτά προς το παρον, αλλα θα επανελθουμε αν είναι χρειαατει.
K.P. / FlashlightSolutions
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου