Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011

Οι Πρώτες Μετατροπές μας με το Cree XM-L

Ο μήνας αυτός τελειώνει με την ολοκλήρωση των μετατροπών που σχεδιάσαμε για το νέο LED της Cree, το XM-L. Τάραξε τα νερά και μόνο με την ανακοίνωση της κυκλοφορίας του, υποσχόμενο πολλά, τα οποία και φαίνεται να πραγματοποιεί.

Τη στιγμή αυτή είναι ότι καλύτερο υπάρχει, ξεπερνώντας τα όρια σε όλους τους δείκτες απόδοσης. Ανάμεσα σε αυτούς και τους δείκτες απωλειών ενέργειας και εκπεμπόμενου φωτός τόσο σε σχέση με την ισχύ τροφοδοσίας του, όσο και σε απόλυτους αριθμούς.

Έτσι λοιπόν δεν ήταν δυνατόν να αντισταθούμε στην πρόκληση των 1000 Lumens.

Την αρχή κάναμε εγκαθιστώντας το νέο LED στην ανταλλακτική κεφαλή Masterpiece Pro-1 της Solarforce. Αυτή είναι βελτιστοποιημένη για μεγάλη εμβέλεια χρησιμοποιώντας ένα LED ιδανικό για την δουλειά αυτή το Cree XR-E.
Το XM-L δεν είναι ακριβώς κατάλληλο για την δουλειά αυτή –λόγω του μεγάλου πυρήνα του – αλλά αυξάνοντας την ισχύ καταφέραμε να καλύψουμε την διαφορά. Το αποτέλεσμα είναι καθηλωτικό μια που και η εμβέλεια διατηρήθηκε αλλά και η ισχύς ανέβηκε σχεδόν στο τετραπλάσιο!



Για τον σκοπό αυτό παραλληλίσαμε 2 πλακέτες με συνολικά 12 τσιπάκια ισχύος τωn 350 mA για ένα σύνολο 4,1 Αμπέρ. Τα Lumen δεν είναι δυνατόν ούτε να τα μετρήσουμε, ούτε καν να τα υπολογίσουμε με ακρίβεια, γιατί το τροφοδοτούμενο ρεύμα είναι εκτός των προδιαγραφών που δημοσιεύει η εταιρία. Αλλά σίγουρα πατήσαμε τα 1000!



Η δεύτερη μετατροπή είναι μια πιο λειτουργική προσέγγιση. Εγκαταστήσαμε το XM-L σε ένα P60 Module, μια ανταλλακτική μονάδα λαμπτήρα δηλαδή, για τη σειρά 6Ρ της Surefire και όλων των συμβατών φακών με αυτή.



Επιλέξαμε μια ιδιόμορφη πλακέτα ηλεκτρονικών που αφήνει ελεύθερο το LED να τραβήξει το μέγιστο της ισχύος που μπορεί αν δώσει η μπαταρία. Αλλά επεμβαίνει στην φωτεινότητα μέσω ενός εξαιρετικά γρήγορου – για να αντιληφθεί το ανθρώπινο μάτι- αναβοσβήματος (μέθοδος της Pulse Width Modulation) δημιουργώντας την ψευδαίσθηση της διαφορετικής φωτεινότητας.

Η ίδια μονάδα είναι δυνατόν να εγκατασταθεί και σε άλλους φακούς – κυρίως λόγω σύμπτωσης. Έτσι μπορούμε να την μετακινήσουμε κατά το δοκούν και στον DBS της Dereelight, αλλά και στα μοντέλα V6 και C6 της Aurora.
Δημιουργήσαμε λοιπόν μια οικογένεια φακών που λόγω διαστάσεων βαπτίστηκαν αναπόφευκτα με τα ονόματα των θρυλικών Daltons!



Και μαζί με τους Daltons, και ο Rantanplan!



Μπορεί αν είναι το μικρότερο μέλος της ομάδας αλλά –σε απόλυτη αντιστοιχία με τον πραγματικό χαρακτήρα της σειράς- σίγουρα είναι το πιο δαιμόνιο και δυναμικό.

Χρησιμοποιώντας την ίδια πλακέτα με την προηγούμενη μετατροπή, και μια πολύ εξειδικευμένη μπαταρία Λιθίου-Μαγγανίου (IMR 16340) καταφέραμε να κλείσουμε 900 Lumens σε ένα πακετάκι που μπορεί κα κλείσει κανείς στην παλάμη του, αλλά να κοντράρει στα ίσα προβολείς που ζυγίζουν μερικά κιλά!



Ο Rantanplan δίπλα στον Averrel Dalton!

Αν όλα αυτά δείχνουν να υπόσχονται εντυπωσιακές εξελίξεις και στο μέλλον του φορητού –αλλά και σταθερού- φωτισμού, δείτε τι έχουμε κρατημένο για την επόμενη ανάρτηση μας!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου